Foto: Scanpix
NORRBOTTEN

Hot om straff ledde till skärpning

Fortsatta straff för de som slarvar
1:18 min

I höstas hotades många av länets småviltsjägare med avstängning från jakten då de inte skött viltrapporteringen. Efter hösten jakt får de nu beröm.

– Efter tumultet i höstas har det varit jättebra. Det har varit väldigt hög frekvens på viltrapporteringen, det är bara någon enstaka procent av de lokala jägarna som inte rapporterat, säger Roland Saitzkoff jakthandläggare på länsstyrelsen.

Det var inför jakten 2010 som länsstyrelsen skärpte kraven på jägarna. De som inte hade rapporterat in vad de skjutit skulle inte få jaga.

Men det blev sånt rabalder att länsstyrelsen fick backa på kravet och i slutänden blev det så att jägare som inte rapporterat fick vänta med jakten en vecka.

Och länsstyrelsen höjda krav på jägarna fick den effekt myndigheten önskade sig, fler rapporterade in vad och var de skjutit.

– De höjda kraven har verkligen gett respons, säger Saitzkoff.

När nu jägarna återrapporterat har länsstyrelsen kunnat konstatera att höstens jakt verkar ha gått ganska bra.

– Det verkar som att jägarna har haft större framgång hösten 2010 än året innan, det fanns mer fågel, menar Roland Saitzkoff.

Och inför 2011 års jakt kommer de hårda kraven att finnas kvar. Hur det ska se ut är inte klart ännu men någon slags repressalie kommer det att bli för de som inte viltrapporterar.

Fakta

Viltrapporteringen är en viktig del i viltförvaltningen och den är ett sätt att kunna styra jakttrycket.
Reglerna om viltrapportering infördes 1993 men först 2010 följdes regelverket på allvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".