LULEÅ

Lokala löneförhandlingar inledda

Löneförhandlingarna för Luleå kommuns 6 200 anställda har nu inletts och lönerna beräknas vara klara i och med april lönen. Flest anställda, eller ungefär hälften, arbetar på fackförbundet Kommunals avtalsområde

När löneförhandlingarna nu startar i Luleå kommun står det klart att den anställda inom Kommunals avtalsområde är garanterade ett lokalt utrymme för löneökning på 480 kronor i genomsnitt, och 100 kronor som minst. Detta utöver de centrala lönelyften.

Särskilda satsningar ska göras på skol- och sjuksköterskornas avtalsområden. Enligt flera års jämförande värdering, som Luleå kommun gjort mellan flera yrken, så är dessa grupper eftersatta i jämförelse med yrken som är likvärdiga i kompetens. Det brukar kallas "osakliga löneskillnader". Men de centrala avtalen är inte klara på dessa sjuksköterskors område än, så det kan dra ut på tiden till en bit in på våren-sommaren innan det är klart.

Men det finns också andra områden som är eftersatta.

– Vi ser dessutom att sektionschefer och behandlingsassistenter inom socialförvaltningen har halkat efter i löner i jämförelse med andra grupper vid arbetsvärderingar kommunen gjort i ett par år nu, säger Birgitta Nilsson, som är förhandlingschef vid den arbetsrättsliga avdelningen, Luleå kommun.

Förutom dessa faktorer finns det även andra perspektiv som kommunens personalavdelning ska ta hänsyn till i årets avtalsrörelse då den lokala lönepotten ska fördelas.

Enligt kommunalrådet Karl Petersen (S) är en politisk vilja att man ska se till att behålla personal som man ser finns på en kokurrerande marknad.

– Exempelvis är byggandet intensivt och där satsar vi på att få ha kvar våra tekniker, projektledare, arkitekter exempelvis, säger han.

Inom skolans område är det brist på skolpsykologer och lärare i spanska. 

De två lärarförbunden har lagt fram krav på att få ingångslönerna höjda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista