Felaktig satsning i svenskt-italienskt samarbete

Emilia Romanga är ett projekt som pågot sedan mars 2003 och är tänkt att skapa affärsförbindelser mellan Sverige och regionen Emilia-Romagna i Italien. Men medan dom andra regioner i Sverige som är delaktiga har nått ut till företagarna i sina län har Norrbotten misslyckats.

Ledningen för projektet i norrbotten medger nu att satsningen att få med dom norrbotttniska företagen varit felaktig.


80 Italienska delgater och affärsmän är under en vecka på besök i Norrbotten och konferansen Active European Citizenship som startade idag. Konferansen är en del i samarbetsprojektet Emilia Romagna mellan Sverige och Italien som är tänkt att skapa nya affärsförbindelser mellan länderna. Intresset från företagarna i Norrbotten är dock svalt och enligt Pether Nordblad, regionschef för Företagarna i Norrbotten, är det dom ansvariga för projektet som bär skulden för det då det inte funnits synliga affärschanser för företagen.

- I vanlig ordning så är det offentlig sektor som kallar till någonting och man pratar gärna om företagen men inte med företagen.

Pether Nordblad fick information om konferensen för en och halv vecka sedan. Alldeles för sent, tycker han och säger att om han hade fått reda på projektet i tid skulle han ha kunnat hjälpa till att hitta berörda företag.
Utan riktade inbjudningar till företag inom bransher där det skulle vara intressant med ett utbyte med Italienska företag är det svårt att nå ut menar Pether Nordblad.


Medger felaktig satsning

Moderate politikern Maria Salmgren är en av dom länsansvariga för projektet och hon medger att dom inte varit ute i tillräckligt god tid och att informationen inte varit tillräcklig.

- Vi får ta på oss den negativa kritiken och det är mycket olyckligt om det är så här.

Trots att dom Norrbottninska företagarna i stor utsträckning uteblir hoppas hon ändå att konferarnsen ska utmynna i ett gynnsamt samarbete. Maria Salmgren säger att man får göra det bästa av situationen och att det fortfarnade finns chans för dom företagare som är intresserade att deltaga under veckan att göra det.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista