Jonas Skär, I19, Pär Marklund, LTU och Kjell-Ove Falldahl, Boliden.
Norrbotten

På kurs om kylans påverkan

1:29 min

Under en vecka utbildas tekniska officerare från I 19 i Boden om hur kyla, is och snö påverkar militärt materiel.

– Allting blir hårt, sprött och svårt att arbeta med när det bli kallt, säger Pär Marklund, forskarassistent på Luleå tekniska universitet, som är ansvarig för utbildningen.

Det är Försvarsmakten som beställt utbildningen av LTU. Tanken är att 10 officierare från I 19 i Boden ska lära sig mer om hur smörjmedel, plaster, metaller, hydralik och elektronik beter sig när kvicksilvret börjar krypa ner mot 30 minusgrader.

För kursdeltagarna gäller nu en vecka på LTU:s varma skolbänkar och sedan en vecka ute i fält där verkligheten består av kyla, is och snö.

Det är tredje året som kursen "Materielsystem i subarktisk miljö" anordnas på universitetet i Luleå. I årets utbildning deltar även personal från gruvbolaget Boliden i Gällivare.

I Aitik sker gruvbrytningen ovan gjord. Där har personalen stor erfarenhet av kylans inverkan på materiel och maskiner och vilka konsekvenser det får för produktionen.

– Det är stor slitage på våra maskiner i kylan, nu får vi komma in lite mer i detalj på hur stål beter sig, säger Kjell-Ove Falldahl som arbetar som tekniker i Aitikgruvan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista