1 av 2
Birgit Öhlund, frisör. Foto: Lena Callne/Sveriges Radio.
2 av 2
Birgit Öhlund. Foto: Lena Callne/Sveriges Radio.
Norrbotten

Mindre svarta pengar i branschen

"Har man en serieös verksamhet är det ingen sak"
6:23 min

Under 2011 ska Skatteverket i Norrbotten göra över 500 kontrollbesök hos företag i kontantbranschen, bland annat frisörer och restaurangidkare för att kontrollera kassaregistrering och personallogg.

Kassaregistreringen, som också kallas "den svarta lådan", infördes som ett obligatorium för ett år sedan för alla näringsidkare med kontanthandel som når upp till minst 170 000 kronor per år.

Kravet på personallogg hos frisörer och restauranger infördes av skatteverket 2007. Samtlig personal ska registreras, för att antalet sedan ska kunna jämföras med verkligheten när skattekontoret gör ett oanmält besök.

Skatteverket har noterat en ökning av konkurser i branchen sedan kassaregisterlagen trädde i kraft. Effekten av loggboken har blivit fler vita arbetstillfällen; sammanlagt under perioden 2007 och 2008 handlar det om en ökning på 1-1,5 miljarder kronor årligen i Sverige av redovisade löner i restaurang- och frisörbranchen. Det motsvarar mellan 4 000 och 6 000 årsarbetskrafter.

Birgit Öhlund är ordförande i Frisörförtagarna i Norrbotten och välkomnar en upprensning i den överetablerade frisörbranchen. Även om det till att börja med kändes som ytterligare praktiska detaljer att sköta med loggbok och "svart låda" menar hon att alla seriösa företag välkomnar kontroller som kan motverka svarta pengar.

Även kunderna har stor tolerans och förståelse för Skatteverkets kontrollbesök.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".