1 av 2
Ripa. Foto: Scanpix
2 av 2
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Norrbotten

SD vill stoppa utländska jägare

1:14 min

Det kan återigen bli skillnad mellan utländska och svenska jägare vad gäller småviltjakten i fjällen.

Miljö- och jordbruksutskottet har idag beslutat ge regeringen i uppdrag att återigen göra det möjligt att göra åtskillnad mellan svenska och utländska jägare.

Jägareförbundet har länget velat ändra lydelsen i rennäringsförordningen som ändrades 2007. Till hjälp har de haft de rödgröna som varit i opposition, men de har blivit nedröstade när de tagit upp förslaget. Den här gången fick de hjälp i utskottet av Sverigedemokraterna.

– I nuläget kommer förändingen inte att innebära något om den går igenom säger, Torsten Nilsson, jakthandläggare på länsstyrelsen.

Även om lydelsen i rennäringsförordningen ändras så måste jordbruksverket ändra i sina föreskrifter om upplåtelse, om rätt till småviltsjakt på statens mark ovan odlingsgränder, för att det ska fungera.

Dessutom skulle förändringen innebära att man går tillbaka till den gamla lydelsen som länsstyrelsen lutade sig mot och som gjorde att de fick betala dryga böter till tre arjeplogsföretagare efter att kommerskollegium granskat ärendet och funnit att det stred mot EG-rätten att utestänga norska jägare.

Om om det blir en förändring måste regeringen enligt länsstyrelsen ta striden mot EU.

 – Regeringen fattade ett förhastat beslut när man öppnade upp fjälljaktenför utländska medborgare. Av ogrundad rädsla för att EU skulle bestraffa Sverige för vårt nationella regelverk avskaffades våra möjligheter att reglera jakten.

Resultatet har blivit ett hårt tryck på jakten vilket lett till att inte ens de människor som bor i fjällkommunerna längre kan vara säkra på kunna jaga, säger Helén Pettersson (S).

– För vi har inte råd att betala för förlorade inkomster till företagen igen, säger Torsten Nilsson jakthandläggare på länsstyrelsen.

Någon förändring av småviltjakten i fjällen kommer det inte att bli i höst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista