1 av 2
Gruvberget i Svappavaara. Foto: Magdalena Martinsson/Sveriges Radio
2 av 2
Pertti Vanha. Foto: Magdalena Martinsson/Sveriges Radio.
Kiruna

Oro i Svappavaara

IF Metall Malmfälten reagerar kraftigt mot Naturvårdsverkets begäran om att sätta stopp för gruvbrytningen i Svappavaara. "Hela Malmfältens utveckling hotas nu från Stockholm", skriver fackavdelningen i ett pressmeddelande.

"Hela Malmfältens utveckling hotas nu från Stockholm", skriver fackavdelningen IF Metall Malmfälten i ett pressmeddelande om Naturvårdsverkets agerande.

I Svappavaara är oron stor för det som händer om Naturvårdsverket får rätt.

– Över 100 personer hamnar i arbetslöshet, säger Pertti Vanha, ordförande i gruvklubben i Svappavaara.

Överallt på klipporna i gruvberget står grävmaskiner och lyfter upp sten på dumprar som sen sakta segar sig upp för backen fullästade med det tunga järnet.

Men Naturvårdsverket kräver att miljööverdomstolen sätter stopp för det här i väntan på att en total omprövning av hela LKAB:s industri i Svappavaara med alla utsläppsvärden samanlagda i ett paket.

Kajsa Vuorela jobbar i pelletsverket och hon vill inte att gruvan stängs så här knappt ett år efter starten.

– Det skulle vara hemskt om det stoppar nu när vi kommit igång. Det gynnar inte alls våran by. Det är klart vi vill ha en bra miljö också, men jag hoppas att vi fortsätter bryta, säger hon.

Pertti Vanha i gruvfacket säger att Naturvårdsverkets krav kommer just när utvecklingen äntlign tagit fart både i själva samhället och i industrin.

– Här har vi kämpat i åratal för att kunna överleva och nu har vi har möjlighet att utveckla samhällena. Det Naturvårdsverket håller på med handlar inte om miljö utan om hårklyveri med lagstiftningen, som vi ser det.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".