1 av 2
LKAB Svappavaara. Foto: Magdalena Martinsson/Sveriges Radio
2 av 2
KIRUNA / HAPARANDA

Bucht vill ändra miljölagen

1:26 min

Med anledning av överklagandet av gruvöppningen i Svappavaara säger nu riksdagsmannen Sven-Erik Bucht (S) från Haparanda att han är beredd att ta initiativ till en ändring i miljölagen.

I går när Sven-Erik Bucht fick ta del av rapporterna om det som händer i Svappavaara, där Naturvårdsverket vill stoppa den nyöppnade gruvan, tog han kontakt med LKAB:s vd för att sätta sig in i det som sker. I dag konstaterar han att det hela handlar om byråkrati utan dess like.

– Det är ju häpnadsväckande att den högsta svenska myndigheten på det här området gör en överklagning av det här, inte på grund av miljöskäl, utan på grund av procedurskäl, säger riksdagsmannen Sven-Erik Bucht (S).

Han pekar dessutom på att Naturvårdsverkets agerande inte bara riskerar jobben och gruvverksamheten i Svappavaara, utan gruvnäringen i övrigt.

Sven-Erik Bucht anser att riksdagen nu måste se över lagstiftningen och han kommer därför ta initiativ till en lagändring.

– För är det så här att procedurfrågor skulle stoppa det här när Naturvårdsverket hävdar att man ska pröva all verksamhet som finns i Svappavaara, som tidigare är prövad, är det ju ungefär som att ett hushåll har två bilar.

– När det är besiktning för den ena bilen så måste man besikta den andra, trots att den är besiktad nyligen. Så kan vi inte ha det i det här landet, säger Sven-Erik Bucht.

Han konstaterar slutligen att det i fallet med Svappavaara och LKAB inte handlar om miljö, utan om en lagstiftning med byråkratiska luckor.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista