1 av 3
Jägarskoleområdet i Kiruna. Foto: Anneli Lindbäck/Sveriges Radio
2 av 3
Jägarskoleområdet i Kiruna. Foto: Anneli Lindbäck/Sveriges Radio
3 av 3
Siv Aidanpää Edlert.
Kiruna

Akut bostadsbrist – 25 nya lägenheter

"Påverkar inte bostadsbristen så mycket"
1:19 min

I Kiruna är bostadsbristen sedan länge akut. Nu meddelar LKAB att företaget i ett första steg kommer att bygga 25 nya lägenheter på jägarskoleområdet.

Två logementsbyggnader på det tidigare militära området ska byggas om till 25 lägenheter klara för inflyttning någon gång under nästa år.

– Anledningen till att vi tar fram nya lägenheter är att vi har akut bostadsbrist i Kiruna. Vi har folk som ringer dagligen och som vi får säga nej till och vi har lång kö. Vi märker att vi får tacka nej till många som vill flytta till Kiruna, säger Siv Aidanpää Edlert, vd för LKAB:s fastighetsbolag FAB.

Kirunas kommunalråd Kristina Zakrisson (S) välkomnar lägenhetstillskottet men tror inte att det får så stor effekt. 

– Det påverkar inte bostadsbristen så väldigt mycket för det är inte ett jättestort antal lägenheter. Men det är iallafall ett första steg. Och kommunen kommer inom ett år att öppna 100 tidigare kallställda lägenheter så med tillskottet från LKAB hamnar vi en god bit över 100.

Flera hundra lägenheter kommer att rivas i kiruna under de närmaste åren för att gruvan ska kunna växa.

Och LKAB planerar att bygga en större mängd lägenheter säger Siv Aidanpää Edlert.

– Vi tittar ganska förutsättningslöst på olika områden där vi kan starta nyproduktion av bostäder.

Hur mycket nytt planerar ni bygga?

– Vi har ju ett inriktningsbeslut i Malmberget på 200 nya lägenheter där. Och jag skulle tro att vi kommer fram med ett liknande koncept i Kiruna. Men jag kan inte svara på hur många det skulle komma då, säger Siv Aidanpää Edlert.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".