Kristina Zakrisson (S). Foto: Anneli Lindbäck/Sveriges Radio
Malmfälten

"Mambo" begrepp i Malmfälten

1:09 min

Sluta prata om bostadsfrågan, och sätt spaden i backen, den uppmaningen kommer nu från IF Metall Malmfälten.

Enligt Metallavdelningen har begreppet "mambo" blivit ett vedertaget i Malmfälten. Inflyttade tvingas betala ockerhyror för tillfälliga bostäder och ungdomar upp till 30 år tvingas vara inneboende hos föräldrarna.

Nu måste kommunala och privata bostadsföretag sätta igång att bygga lägenheter, anser Metall i Malmfälten.

Kirunas kommunalråd Kristina Zakrisson (S), säger sig förstå kritiken.

– Det är klart att vi har ett stort ansvar för att invånarna i Kiruna ska ha någonstans att bo.

Hur ser du på att den här situationen har uppstått?

– Det har inte varit så lätt under ett antal år att bestämma vad man ska göra i Kiruna. Vi har ju fått vänta på besked från LKAB om var marken påverkas. Men nu kan man ganska snart börja ta beslut.

Kristina Zakrisson säger att Kirunaborna inom ett halvår förhoppningsvis ska kunna se konkreta resultat vad gäller bostadsfrågan.

– Inte färdiga byggnader, men att vi kommer igång.

Men det som komplicerar situationen är att det fotfarande inte har fattats något formellt beslut om var det nya Kiruna ska ligga. Det beslut som togs 2007 om att bygga i nordväst, vid Luossavara, har rivits upp.

Nu förespråkar istället kommunledningen bestående av Socialdemokrater, Vänsterpartiet och Samelistan att staden byggs i sydost.

– Jag skulle nog säga att vi är ganska överens. Jag talar om området mot Kurravaara, Tuollavaarahållet.

Trots att det är emot LKAB:s rekommendationer?

– Njae, jag har inte uppfattat att LKAB har sagt att det går inte. De har någon gång sagt att vi inte ska bygga på malmen, men å andra sidan; Om det visar sig att det är malm överallt, så måste vi i så fall bestämma att vi inte ska ha någon stad här och så långt tror jag inte någon vill gå.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista