1 av 2
Gunilla Thorstensson, Tillväxtverket. Foto: Johannes Gullbrand/Sveriges Radio.
2 av 2
Monica Leijon, länsstyrelsen. Foto: Johannes Gullbrand/Sveriges Radio.
Norrbotten

Även kvinnor kan starta företag

1:36 min

Norrbotten är bäst i landet när det handlar om kvinnor som driver företag. Därför håller länsstyrelsen och Tillväxtverket en regional konferens i Luleå för att bland annat uppmärksamma länets positiva siffror.

I Norrbottens län omsätter kvinnliga företag över 7 miljarder kronor. Med det är man bäst i landet.

– Det ser jättebra ut, kvinnor startar företag, länet utvecklas och vi får en regional tillväxt. Precis som vi vill ha det, säger Monica Leijon på länsstyrelsen i Norrbotten, som tror på en fortsatt ökning.

– Det tror jag, om vi fortsätter jobba i samma takt.

Norrbotten är tillsammans med Stockholm det län i Sverige som är bäst när det gäller att starta och utveckla sina företag som kvinnlig företagare.

Just nu startas 32 procent av alla företag av kvinnor. En siffra som man vill öka och en siffra som går emot strömmen menar Gunilla Thorstensson på Tillväxtverket.

– Det finns en tradition att företag startas och drivs av män och det är något vi vill fortsätta bryta, för kvinnor kan det lika väl, säger hon.

Arbetet i Norrbotten kommer fram till 2014 få två miljoner kronor per år i stöd av regeringen, pengar som kommer fördelas ut i olika företag som kvinnor byggt upp. Just Norrbottens kvinnor har en bra grund för företagande.

– Man måste vara lite mer kreativ och innovativ här. I storstäder och tätorter finns det möjligheter överallt, men här måste man ta vara på andra styrkor. Som turismen till exempel, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista