Död älg i misstänkt jaktbrott i Arjeplogsfjällen september 2009. Foto: Polisen.
Arjeplog

Älgfilé bevis i jaktbrott

Ifrågasätter jaktbevakarna
1:31 min

På fredagen avslutades hovrättsförhandlingen mot de tre Arjeplogsbor som dömdes i tingsrätten för jaktbrott i Arjeplogsfjällen. Och en älgfilé är ett viktigt bevis.

En av de inblandade är vd för ett företag på orten och hans ombud David Boberg menar att hans klient ska frias då de vittnande jaktbevakarnas berättelse inte är trovärdig .

– Deras iakttagelser är så osäkra och det finns så många osäkerhetsmoment att det inte kan läggas till grund för en fällande dom, säger Boberg.

Åklagarens tyngsta bevisning är de två jaktbevakare från länsstyrelsen som under den jakten har legat och spanat på de tre och dess förehavanden. Ingen såg dock när älgkon fälldes men vittnena hörde ett skott från det pass där vd:n satt.

När polis kommit till platsen hittades vapen och annan blodig utrustning för älgjakt. Vapen tog i beslag men det vapen som dödat älgen tillhörde inte vd:n utan en annan av de inblandade.

Men åklagaren anser att det är styrkt att de hade ett syfte att döda eller spåra vilket är vad som krävs för att dömas för jaktbrott.

Samtliga av de inblandade förnekade brott och ett av deras bästa bevis är en älgfilé. En filé som hittades i den jaktstuga de hade tillgång till och som de menar tillhörde den fällda älgen som skulle ha skjutits tidigare än vad åklagare påstår.

De tilltalade menar att älgfilén styrker deras berättelse om att det var den i jaktsällskapet som hade jakträtt i området som hade skjutit älgen flera dagar innan, vilket han rätt till och därför inte har begått ett brott.

Enligt försvaret ska polisen ha bommat igen stugan vilket gjort det omöjligt för de inblandade att manipulera eller byta ut filén, vilket stöder berättelsen att det är han som har jakträtten som skjutit älgen, tagit ut filén och lagt den i stugan dagen innan det aktuella brottet ska ha skett.

En berättelse han har anfört hela tiden som också ska bevisa att det inte var den misstänkta vd:s som skjutit. Men åklagare Rickard Finnberg anser att han har bra bevisning.

– Naturbevakarna har varit där under sin arbetstid och de har enligt mig lämnat så säkra uppgifter att de inte går att bortse ifrån.

Assistentåklagare Rickard Finnberg som yrkade på att hovrätten skulle gå på tingsrättens linje och döma de tre still villkorlig dom med samhällstjänst i 75 timmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".