Restauranger ska ta ansvar för alkohol

Länets restauranger och utskänkningställen kan ta ett större ansvar för sin alkoholhantering. Det hoppas Folkhälsoinstitutet som just nu är i länet och propagerar för en metod som testats i södra sverige.

Samarbete och utbildning är huvudingredienser i metoden, något som talar för att den också går att tillämpa i Norrbotten tror Birgitta Lindewald som arbetar på statens folkhälsoinstitut.

- Det är väl att vi har utveckla ett metodpaket, sen gäller det att anpassa de här metoderna till sin egen lokala verklighet och förutsättningar, säger hon.

Tanken med det här är att lokala och regionala myndigheter och resturangbranchen ska ha en gemensam samarbetsgrupp så att de drar åt samma håll i frågor som berör en ansvarsfull alkoholservering. Dessutom har folkhälsoinstitutet tagit fram en utbildning i samarbete med branchen så att resturangpersonal ska bli medvetna om vilket ansvar de har enligt alkohollagen till exempel att inte servera berusade personer eller för unga personer.

Avsikten är att minska våld och bråk på resturanger orsakat av för mycket spritdrickande. I Stockholm har det gjorts undersökningar som visar att den här sortens våld minskat med 29 procent. Att våldet och drickandet då flyttar utanför resturangerna är en annan sak menar Birgitta Lindewald.

- Det kan ju vara - då måste man ju ta hand om det där också, men man kan ju inte börja överallt och ta hand om saker och ting, utan nu jobbar vi med det här området och det är väldigt viktigt att man har focus någonstans, säger hon.

Birgitta Lindewald hoppas att metoden kan omsättas konkret i Norrbotten redan i höst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista