1 av 2
Anders Ygeman, Trafikutskottet. Foto: Scanpix
2 av 2
Foto: Scanpix
Norrbotten

Tänker i nya banor

Vill diskutera Norrbotniabanan
1:37 min

Trafikutskottets ordförande Anders Ygeman (S) har besökt länet och träffat forskare i Luleå för att lära sig mer om järnvägstrafikens stora problem.

Ygeman har bilden av av svensk tågtrafik klar för sig.

– Den är ganska usel måste man säga när tågtrafiken står stilla, det här är en av de värsta vintrarna i mannaminne, säger han.

Vad ska man göra åt det då?

– Man måste satsa mer pengar på både underhåll och nyinvesteringar, sen så måste man bli bättre också och vi är här i Luleå för att träffa forskare i vinterunderhåll.

I två dagar kommer trafikutskottets ordförande Anders Ygeman besöka Luleå och LTU för att ta reda på mer om järnvägssituationen i Norrbotten och övriga landet.

Ygeman kommer även att diskutera med sina partikamrater angående bygget av Norrbotniabanan, något som skulle underlätta mycket för svensk järnvägstrafik.

– Absolut, den måste naturligtvis också underhållas men det är bättre med nya banor istället för banor som är 50 eller 60 år gamla, säger han.

Att situationen ser ut som den gör idag är enligt Ygeman regeringens ansvar.

– Det är dem som inte satsat tillräckligt med pengar och resurser till järnvägen och det är dem som inte bygger tillräckligt med nya banor, så det är där det slutliga ansvaret ligger, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".