Byggarbetare rädda för att dö på jobbet

Mer än hälften av byggnadsarbetarna känner rädsla för att dö på arbetet. Det visar en enkät som fackförbundet byggnads gjort bland sina medlemmar.

Trots att dödsolyckorna på byggarbetsplatserna ökat med 350 procent sedan 1999 så är Hans Tilly, förbundsordförande i byggnads, förvånad.

- Jag är förvånad över att det är så många som är rädda för att dö på arbetsplatserna. Ofta beskrivs vi som macho och att det råder Tarzansyndrom ute på arbetsplatserna men nu ser vi i enkätsvaren att många är rädda dagligen, för att skada sig eller omkomma, säger Hans Tilly.

Fackförbundet byggnads har gjort särskilda satsningar på arbetsmiljön sen 2000 bland annat genom att lyfta fram miljöfrågorna och skyddsombudens roll på arbetsplatserna. Men trots miljöarbetet dog 14 personer på sina jobb förra året å hittills i år har fyra byggnadsarbetare omkommit på jobbet.

- Många av dödsolyckorna är fallolyckor eller fallande föremål, och det är väl helt naturligt en av de stora riskerna ute på byggarbetsplatser. Han säger vidare att det är en del utländska arbetstagare som omkommit och det kan vara en utveckling som vi är rädda för, nämligen löne- och social dumping på arbetsplatserna. Det kan i sin tur leda till att säkerhetsarbetet åsidosätts för att hålla lönerna nere, säger Hans Tilly.

Han säger vidare att siffrorna vittnar om att fackförbundet tidigare inte satsat så mycket på skyddsarbete. 1999 beslutade facket byggnads att satsa hårdare på skyddsarbete.

- Vi var helt enkelt tvungna att göra något för att ta ansvar som facklig organisation, säger Hans Tilly, förbundsordförande i byggnads.

Dödsfall bland byggnadsarbetare.

1999 dog 4 personer.

2000 dog 6 personer.

2001 dog 9 personer.

2002 dog 11 personer

2003 dog 14 personer.

2004 till och med 14 Juni har 4 personer dött

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista