Foto: Kyrre Lien/Scanpix.
Arjeplog

Turistföretagare välkomnar lagändring

Förslaget att införa begränsingar för utländska jägare i fjällen förenar turistföretagare i Vuoggatjålme och oppositionen.

Turistföretagare i Arjeplog stred länge för att förändra de riktlinjer som länsstyrelsen hade kring jakten på småvilt. När detta inte fungerade gick man vidare och fick igenom en större lagförändring 2007. Björn Helamb i Vuoggatjålme tycker inte att förändringen de fick igenom bara är positiv då den skapade för stort utrymme för utländska jägare.

Nu arbetar oppositionen för att ändra tillbaka laglydelsen till den ursprungliga skrivelsen.

Helén Pettersson, socialdemokratiskt riksdagsledamot i miljö-och jordbruksutskottet, säger att det skall väldigt mycket till för att förslaget inte skall gå igenom när det skall röstas om detta i början av februari.

Owe Geibrink på jägarförbundet:

- Vi ser väldigt positivt på att reglerna nu kan komma att ändras tillbaka till vad dom var, då man positivt särbehandlade landets befolkning framför andra länders befolkning.

Han menar att detta inte skall hindra utländska jägare att få jaga i Sverige, men att vissa restriktioner skall finnas så som det gör i de flesta andra länder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista