Foto: Bertil Ericson/Scanpix
Landstinget

50 miljoner till vård

Norrbottens läns landsting får närmare 50 miljoner kronor av statens så kallade Kömiljard. Pengarna fördelas till landsting och regioner för hur god tillgängligheten till vården är. Det vill säga hur snabbt man får komma till vård.

När det gäller kö till operation så ligger Norrbottens landsting på andra bästa plats i Sverige i kötid. Men fortfarande har Norrbotten svårt att hålla bra, korta kötider inom lungmedicin och hjärtsjukvård.

Förutom operationsköerna mäter man också tillgängligheten till spcialistvård och där ligger Norrbotten på sjätte plats i landet. Bäst i Sverige var Kalmars landsting med att 92 procent av andelen besök gjordes inom 90 dagar. I Norrbotten kom 88 procent till specialistvård inom 90 dagar.

- När det gäller våra brister i köer till lungmedicin och hjärtsjukvård, så beror det uteslutande på att vi haft svårt att få specialistläkare till de verksamheterna, förklarar Gunnar Persson, hälso- och sjukvårdschef i Norrbottens läns landsting.

Kömiljarden är ett slags statligt "smörjmedel" för att landstingen ska hålla målet att ge behandling eller operation inom nittio dagar. Resultaten gäller för 2010.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista