Folkpartiet ifrågasätter partikollega

Folkpartiets gruppledare i Kiruna kommun, Göran Olsson, hoppas att den för djurplågeri misstänkte partikollegan självmant ska dra sig tillbaka från politiken.

Mannen, som är ersättare i kultur- och fritidsnämnden i Kiruna, är tillsammans med sin bror misstänkt för djurplågeri efter att självdöda och sjuka djur upptäcktes i deras ladugård för drygt en vecka sedan.

22 djur påträffades döda, liggande i dynga när distriktsveterinären kom till gården tillsammans med miljöchefen och djurskyddsinspektören i Kiruna kommun.

Det beslutades om omedelbart omhändertagande av levande djur, men sedan de flyttats har ytterligare fyra djur fått avlivas. Det 60-tal djur som är i livet får nu mat och medicinsk behandling i andra ladugårdar.

Göran Olsson säger att han liksom många andra är upprörd över händelsen, men att de inom folkpartiet har kutymen att aktiva politiker får gå från sina uppdrag om de döms till fängelsestraff på över två år.

Innan den misstänkte politikern är dömd kommer partiet inte att agera, säger Olsson, men samtidigt säger han att det vore hedervärt om politikern själv kom fram till att han bör dra sig tillbaka från den aktiva politiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".