Folkets hus i Kiruna. Foto: Sveriges Radio.
KIRUNA

Häggroth i hovrätten

1:39 min

Idag inleds rättegång i hovrätten mot den tidigare riksdagsledamoten och chefen för Folkets hus i Kiruna, Sören Häggroth. I tingsrätten dömdes han till ett års fängelse, för bland annat grov trolöshet mot huvudman.

Det var när Sören Häggroth var chef och ordförande för Folkets hus i Kiruna, som han lurade till sig pengar från föreningen. Det gjordes med hjälp av bluff-fakturor från hans sambos företag.

Enligt tingsrättens dom handlar det om 63 falska fakturor för sammanlagt 2,3 miljoner.

Sören Häggroth och hans advokat hävdade att personalen på Folkets hus visste vad som pågick och att det därför inte handlar om ett brott.

Sören Häggroth dömdes också för grovt bedrägeri gentemot länsstyrelsen. Även i det fallet handlar det om falska fakturor.

Påföljden för de brott han fälldes för i tingsrätten blev ett års fängelse. Han dömdes också att betala ett skadestånd på nära två miljoner kronor till folketshus-föreningen i Kiruna.

Sören Häggroth överklagade domen och vill i första hand frikännas helt, men om han döms skyldig vill han slippa fängelsestraff.

Åklagaren däremot vill att Häggroth döms för fler fall av bedrägerier, att han ska få betala ännu mer i skadestånd och att fängelsestraffet blir längre.

Anneli Lindbäck

Nyheter P4 Norrbotten
anneli.lindback
@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista