Psykatrin i Norrbotten får kritik

Nu kommer nya protester över arbetsmiljön inom psykatrin. Det är de yngre läkarna, som nu gör sin utbildningstjänst, som har fått nog av dålig handledning och bristande utbildning inom psykatrin.

Arbetsmiljön inom psykatrin har fått kritik vid åtskilliga tillfällen genom åren. För drygt en månad sedan slog läkare inom psykiatrin i Luleå, Boden och Piteå larm hos Arbetsmiljöinspektionen om bristen på personal. Det leder till sämre arbetsmiljö och också sämre vårdkvalitet, ansåg läkarna.

Nu är det Sveriges Yngre Läkares Förening, SYLF, som i ett brev till divisionschefen för psykiatrin och landstingsdirektören kräver en förbättring för de yngre läkare som idag jobbar inom psykiatrin.

Föreningen får många rapporter om hur bemanningen hela tiden blir sämre, om en allt sämre handledning för de läkare som gör sin AT-tjänst, alltså sin utbildningstjänst inom psykatrin. Många tycker att utbildningsvärdet är mycket lågt inom psykatrin i Sunderbyn, att schemaläggningen fungerar dåligt, att nattjourerna är för många. Men framförallt handlar det om att patienterna far illa.

Många patienter träffar aldrig en psykiater vilket innebär att det blir AT-läkarnas bedömning som blir avgörande för handläggningen. AT-läkarna är inte tränade att på egen hand bedöma psykiskt sjuka patienter, något som kan få förödande konsekenser, enligt läkarföreningen.

Krav på åtgärder

Nu måste landstingsledningen se till att psykatrin får behålla de läkare som finns i verksamheten. Landstinget har hittills misslyckats med det eftersom många doktorer slutat när de blivit sjuka av arbetet.

Landstinget måste också bli bättre på att rekrytera, anser föreningen, som tycker att det är ett dåligt försvar att skylla på att det idag råder brist på kompetens i hela landet. Det argumentet håller inte.

De yngre läkarna vill nu se en snabb bättring och att någon form av handlingsplan görs för psykatrin. Dessutom måste en granskning av arbetssituationen göras av någon annan än landstinget, skriver SYLF i sitt brev till landstinget.

Maria Lindgren, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista