1 av 3
2 av 3
Operatörerna i trafikrummet på SOS i Luleå tar emot larm från både Norrbotten och Västerbotten. Foto: Andrea Dahlkild/Sveriges Radio
3 av 3
Katarina Jonsson. Foto: Andrea Dahlkild/Sveriges Radio.
NORRBOTTEN

Snabbast i landet

1:23 min

På SOS Alarm i Luleå räknar man dyrbara sekunder, och larmcentralen är en av landets bästa på att snabbt undsätta den nödställda.

SOS Alarm i Norrbotten ligger i topp bland landets larmcentraler när det gäller att snabbt nå fram med hjälp. Svarstiden har pressats ned till mellan fyra och fem sekunder i snitt.

– Ju snabbare räddningstjänsten får larmet, desto snabbare kan de åka ut till platsen. Och för den som ringer in är varje sekund jättelång, en sekund kan kännas som 10-15 sekunder, säger produktionschef Katarina Jonsson.

Sedan i höstas blir du som ringer 112 kopplad både till Norrbottens och Västerbottens alarmcentraler, och på det sättet blir svarstiden kortare.

Det har betydelse till exempel vid en trafikolycka, då många förbipasserande ringer in samtidigt. Men viktigast är operatören, den person som tar emot samtalet.

– Det är tack vare våra operatörer som vi kan ligga i framkant i Sverige. De är fokuserade, duktiga och de kan tekniken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista