Urban Edlund, chef för Arméns jägarbataljon i Arvidsjaur. Foto: Kent Norberg.
Arvidsjaur

Lätt rekrytera till Arvidsjaur

2:01 min

Det går trögt för försvarsmakten att rekrytera anställda till det nya insatsförsvaret. Men vid jägarbataljonen i Arvidsjaur har det varit hårt tryck med tre sökande per tjänst.

  – Vi har inte haft några problem med att fylla våra personalramar, berättar Urban Edlund, chef för Arméns jägarbataljon i Arvidsjaur .

I somras så lades den allmänna värnplikten på is och en ny organisation började byggas upp med målet att rekrytera 16 000 man fram till 2014.

Försvarsmakten har på många håll i landet inte lyckats rekrytera så många soldater som planeras för det nya insatsförsvaret. Framför allt är det så kallade kontrakterade soldater som ska kunna kallas in vid behov som saknas.

På vårkanten så inleder Jägarbataljonen i Arvidsjaur sin rekrytering av kontraktsanställda och Urban Edlund är inte orolig för att intresset ska svikta:

- Nej det är jag inte. Vi måste vara optimistiska, vi har en hög attraktionskraft och jag har ingen anledning att se några farhågor.

Ett bevis för Jägarbataljonens höga attraktionsvärde är att när de 50 första fast anställda yrkessoldaterna skulle anställas i höstas hade man inte mindre än tre sökande per tjänst.

- Vi är ett elitförband och här i Arvidsjaur kan vi erbjuda en väldigt bra utbildning och en tjänstgörning som är utmanande både fysiskt och psykiskt, säger Urban Edlund vid Jägarbataljonen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista