Akka massivet i Stora Sjöfallet. Foto: Tatiana Rynbäck, världsarvet Laponia
NORRBOTTEN

Fjällskog hotas

1:39 min

Fjällnära skog vid Änokdeltat nära världsarvet Laponia och Sareks nationalpark hotas av avverkning.

Skogen klassas som riksintressant för naturvård och friluftsliv och Naturskyddsföreningen kräver att Skogsstyrelsen stoppar planerna.

– Änokdeltat har högsta skyddsvärden. Det är ytterst väsentligt att detta område sparas, säger Lars Andersson, ordförande i Naturskyddsföreningen i Norrbotten.

Det är privata markägare som tänker avverka två områden på sammanlagt 55 hektar vid Kvikkjokk. Länsstyrelsen har tidigare lämnat ett yttrande på deras ansökan till Skogsstyrelsen och där säger länsstyrelsen att området har stora naturvården och bör bevaras.

Skogsstyrelsen och dess distriktschef Johan Kristoffersson ska de närmaste dagarna besluta om avverkningar ska få göras eller inte, men han vill ännu inte säga vad beslutet blir. Om någon part ogillar beslutet går det att överklaga till förvaltningsrätten.

Lars Andersson säger att det inte är några problem med ekonomisk ersättning till markägarna om de inte får avverka.

– Om man löser in området och bildar ett naturreservat, så betalas reservatsersättning ut till den enskilda markägaren, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista