Foto: André Pettersson/Sveriges Radio.
Kiruna

Hissdörrar kan gå upp

Marielle Skoglind om hisschocken
2:15 min

Ett hisschakt och fritt fall på 25 meter öppnade sig när Marielle Skoglind i Kiruna slet upp hissdörren. Nu varnar expertis för att det inte är helt ovanligt med slitna lås i gamla hissdörrar, som därmed går att rycka upp, trots att hissen inte är där.

Marielle Skoglind i Kiruna hade varit på besök hos sin mor på åttonde våningen när hon skulle ta hissen ner. Hon ryckte upp dörren och möttes av mörker.

Hon svajade till men återfick balansen och larmade genast fastighetsskötaren som stängde av hissen.

Felet i dörrens låsmekanism är åtgärdat och ska under dagen kontrolleras innan den åter tas i bruk.

P4 Norrbotten har varit i kontakt med expertis som kontrollerar hissar, om än inte den i den aktuella fastigheten i Kiruna. Kontrollanten vi talat med säger att det inte är helt ovanligt att låsmekanismen i den gamla modellen av hiss är utsliten.

Det innebär att en vuxen med lätthet orkar rycka upp hissdörren, trots att inte hissen är där.

– Det är lagstadgat med kontroll av hissar en gång per år. Men om det handlar om äldre fastigheter med gamla modeller av hissar skulle jag rekommendera tätare kontroller. Och att inte slita i hissdörren, säger experten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".