1 av 2
Piteå sjukhus föreslås, liksom sjukhusen i Kiruna och Kalix, bli närsjukhus.
2 av 2
Caj Skoglund. Foto: Niklas Jälén.
NORRBOTTEN

Specialistsjukhus blir närsjukhus

1:17 min

Sjukvården i Norrbotten kommer att hamna i kris om inget görs inom de närmaste åren för att klara ekonomin. Därför föreslås bland annat färre specialistsjukhus och fler närsjukhus.

För att möta hotet lägger nu landstingets projektledare Caj Skoglund fram en utredning om hur den framtida vården kan se ut och det handlar om mer närsjukvård.

- Vi vill se om vi kan ge primärvården, det vill säga vårdcentralerna, inte minst på sjukhusorterna, ett mycket bredare uppdrag, ungefär som vi har i glesbygden idag, säger han.

Allt mer av sjukvården skulle enligt Caj Skoglund ske nära patienterna, det vill säga på vårdcentralerna, som skulle få akutmottagning dygnet runt och kallas för närsjukhus. Det skulle vara billigare än att låta många patienter få vård på ett vanligt sjukhus.

Därför föreslås att sjukhusen i Kalix, Kiruna och Piteå är närsjukhus med vårdplatser för akut och planerad vård för patienter som i första hand kan behandlas av specialister i allmänmedicin, det vill säga distriktsläkare.

Specialistvård ges på sjukhusen i Gällivare och Sunderbyn.

Mer vård skulle också kunna ges på distans och i hemmet.

Bakgrunden till landstingets oro för att klara den framtida vården är att många äldre människor drabbas av allt fler sjukdomar samtidigt som det blir allt dyrare att ge specialistvård. Vidare handlar det om minskade skatteintäkter på grund av utflyttningen och svårigheter att få tag på personal.

Det blir nu landstingspolitikerna som får besluta om den framtida sjukvården, för inget är klart ännu.

- Detta är en ganska stor förändring och vi är inte alls övertygade om att det går att genomföra fullt ut. Vi vill nu ha ett politiskt uppdrag att utreda detta, gå till botten med det och se om vi kan organisera det på ett annat sätt. Till exempel om det finns andra lösningar, som vi kommer att upptäcka under resans gång, säger Caj Skoglund, som är projektledare för landstingets närsjukvårdsutredning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista