Jokkmokk

Kritik mot Naturskyddsföreningen

1:37 min

Markägaren Kurt Lennart Stenman i Vuollerim är upprörd över att Naturskyddsföreningen i Norrbotten säger nej till avverkning på hans marker vid Ädakdeltat.

Naturskyddsföreningens ordförande Lars Andersson menar att området har värdefull fjällnära skog, som måste skyddas, men Kurt Lennart Stenman delar inte den åsikten.

– För vem ska skogen skyddas? Det är ju inget egenvärd att skydda något, som är förnyelsebart, säger Kurt Lennart Stenman.

Naturskyddsföreningen i Norrbotten vädjar till Skogsstyrelsens generaldirektör Monika Stridsman att inte tillåta avverkningar vid Änokdeltat nära världsarvet Laponia i Jokkmokks kommun.

Skogsmarken ägs av Kurt Lennart och Bo Göran Stenman och Kurt Lennart tycker att det har bildats tillräcklig med naturreserat.

– Staten har ju skyddat 80 procent av Jokkmokks kommuns yta och Länsstyrelsen har varit behjälplig i detta miljömål Levande skogar. Jag anser att Jokkmokks kommun och dess medborgare inte tål att sätta av mer områdesskydd för det är alldeles tillräckligt, säger Kurt Lennart Stenman.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista