1 av 2
Järnmalmen från Gruvberget behandlas. Foto: Magdalena Martinsson/Sveriges Radio
2 av 2
Idag fortsätter förhandlingarna i Miljööverdomstolen. Foto: Magdalena Martinsson/SR
Kiruna

"Miljön går före jobben"

"Risk att det kommer ut giftiga ämnen i vattnet"
1:56 min

Idag fortsätter Miljööverdomstolen de överläggningar som kommer att bli avgörande för gruvbrytningen Svappavaara.

Det är Naturvårdsverket som kräver att Gruvberget omedelbart ska stängas eftersom de anser att det krävs en helt ny miljöprövning som omfattar LKAB:s hela verksamhet i byn.

– Det finns risker för miljön här i Svappavaara. Det är risker bland annat för att det kommer ut giftiga ämnen i vattnet. Och har man inte kunnat göra en total bedömning av miljöpåverkan, då kan man inte heller reglera den på ett sätt som innebär att man tar hand om de här riskerna som finns, säger Åsa Wiklund Fredström som är jurist på Naturvårdsverket.

Om Naturvårdsverket får rätt i Miljööverdomstolen hotas omkring 100 jobb.

– Vår roll är ju att företräda det allmänna miljöintresset. Miljöbalken erbjuder inga genvägar för att en verksamhet är angelägen av andra skäl som att det är många arbetstillfällen det handlar om eller att det är ekonomiska intressen, säger Åsa Wiklund Meyer.

Och för gruvbolaget LKAB får det stora konsekvenser om Naturvårdsverket får rätt i Miljööverdomstolen. Det säger teknik- och affärsutvecklingschef Per-Erik Lindvall.

– Då står vi med två gruvor i Kiruna och Malmberget, som i dagsläget inte klarar av att producera något mer. Om vi vill vara med i utvecklingen så måste vi starta nya gruvor.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".