1 av 2
Vuollerim 6000 Foto:ByaTryck AB
2 av 2
Kurt-Lennart Mickelsson
Jokkmokk

Handläggning anmäls

Jokkmokks kommuns handläggning av stenåldersbyn Voullerim 6000 om vem som skulle få ta över driften efter kommunen, har anmälts till förvaltningsrätten.

Anmälaren Kurt Lennart Mickelsson menar att många fel har begåtts och att kommunen favoriserat de som fick ansvaret.

- Det finns inga ordentliga beslut och det strider mot kommunallagen!

Med det menar Mickelsson att det finns nåt beslut eller protokoll från att något beslut har fattats i kommunstyrelsen på att det var Virvelvind som skulle överta driften av Vuollerim 6000 efter att kommunen beslutat att det inte var de som skulle ha den. En drift som det fanns två intressenter till och som båda var från Vuollerim.

Den ena var från en konstellation med bland annat Vuollerimbygdens ekonomiska förening, Visioner i Vuollerimbygden VIVA och Lapland Vuollerim AB. Den andra kom från Virvelvind som också var de som fick ta över verksamheten.

Uppgiften om att snabbt hitta en lösning för Vuollerim 6000 var utlagt på delegation från kommunstyrelsen skulle det ha rapporterats tillbaka till kommunstyrelsen. Men det har inte skett om man också fråga kommunchefen Anders Nygårds.

Han får frågan flera gånger men till slut säger han att:

- Nej inte så att det kan läsas i paragraf si eller så eller datum si eller så. Det har skett på delegation och vi har informerat kommunstyrelsens ordförande och även då säker vid nån informationspunkt vid nåt kommunstyrelsemöte.

Men nåt sådant ska inte ha skett enligt Kurt-Lennart Mickelsson som sitter med i Kommunstyrelsen.

Ett annat fel som ska ha begåtts är att en intresseanmälan har blivit ett anbudsförfarande och de som då förlorade menade att de inte fick visa vad de kunde.

- Allt gjordes om och helt plötsligt var intresseanmälan ett anbudsunderlag och vi hade inte lämnat in nån verksamhetsplan, säger Mickelsson centerpolitiker och som också stöttar den konstellation som förlorade i kampen om Vuollerim 6000.

Nu har Kurt-Lennart Mickelsson överklagat ärendet till förvaltningsrätten. Men en överklagan ska egentligen vara inne senast tre veckor efter beslut, men det var ju i våras som verksamheten överläts. Men då det inte finns nåt beslut så kan det ju inte heller överklagas i rimlig tid menar Mickelsson.

Bakgrund

Det arkeologiska museet Vuollerim 6000 drevs tidigare av Jokkmokks kommun. Men i september 2009 beslutade kommunen att lägga ner verksamheten och därmed spara en miljon kronor. Verksamheten skulle läggas ner på en privat aktör och i slutet var det två som anmälde sitt intresse.

Den 23:e juni 2010 öppnade museet i ny regi med Virvelvind AB som ny huvudman.

Processen kring hur en ny huvudman utsågs har nu anmälts till Förvaltningsrätten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista