Mikael Styrman, vd för Ekfors kraft. Foto: Sveriges Radio.
Övertorneå

Hotet kvarstår

1:16 min

Hotet med att stänga av strömmen för de elkunder som inte betalar elräkningen till Ekfors kraft kvarstår.

Det är sedan företaget i höstas sattes under tvångsförvaltning som leds av Johan Gullesjö, som Ekfors krafts vd Mikael Styrman uttalat hoten som gör att många elkunder är rädda att bli utan ström.

– Systemet bygger på att man betalar sina räkningar, om de betalar räkningar kan vi leja personal som kan fara ut och reparera felen. Om man inte betalar så kan man inte räkna med fortsatta leveranser, säger Mikael Styrman.

Sedan Ekfors kraft sattes under tvångsförvaltning har många kunder uttryckt sin oro över att strömmen ska brytas. Enligt lagen ska fakturorna betalas till tvångsförvaltaren som i sin tur har ansvaret för elanläggningen. Många kunder har betalat dit men en del betalar dubbelt och många kunder väljer att betala till Ekfors då de är oroliga att strömmen ska brytas. Det finns det fortsatt fog för menar vd Mikael Styrman:

– Det de framför allt ska vara rädda för är att det kommer en ny bedragare som vill att de ska skicka pengarna till dem. Om de är så godtrogna att de skickar till Gullesjö, som inte gör något arbete för att hålla igång nätet, så kan de ju skicka pengar till vem som helst, menar Styrman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista