Förhandlingarna i miljööverdomstolen i Svappavaara. Foto: Magdalena Martinsson/Sveriges Radio.
Kiruna

Andra gruvor hotas ej

Naturvårdsverkets jurist om nya gruvor
1:52 min

Den 10 mars meddelas miljööverdomstolens dom som gäller om gruvbolaget LKAB ska tvingas stänga Gruvberget i väntan på en ny mer omfattande miljöprövning. 

Vid lunchtid avslutades Miljööverdomstolens huvudförhandling i Svappavaaara.

LKAB befarar att domen kan bli ett prejudikat som gör det svårt att starta fler nya gruvor.

Men på andra gruvor kommer inte Naturvårdsverket att ställa samma krav på en total prövning av hela företagets verksamhet, säger juristen Åsa Wiklund Fredström, vid Naturvårdsverket.

– Vi säger inte att varenda gång LKAB öppnar en gruva som levererar malm till verket i Svappavaara så ska man pröva det tillsammans.

– Till exempel den gruva som planeras i Mertainen, som ligger tolv kilometer härifrån, där hävdar vi inte att den skulle vara en del av verksamheten här i Svappavaara. Den kan prövas separat eftersom det inte finns några tekniska och miljömässiga samband när det ligger så långt bortifrån anriknings- och pelletsverken, säger Åsa Wiklund Fredström.

Under förhandlingarna om Gruvberget i miljööverdomstolen poängterade LKAB:s teknik- och affärsutvecklingsdirektör Per-Erik Lindvall att det är ohållbart att företaget varje gång de vill starta en ny gruva måste pröva hela sin verksamhet i alla dess delar. Naturvårdsverkets besked om Mertainen gav hopp.

-- Det var en glad överraskning för mig att de hade en sån åsikt. Men det är naturligtvis en intressant fråga hur många meter som krävs för att det ska räknas som en separat verksamhet från någonting annat. Det skulle isåfall vara en fråga om antal meter eller kilometer var gränsen går. Det skulle vara viktigt av principiella skäl att veta var den gränsen går, säger han.

Åsa Wiklund Fredström på Naturvårdsverket igen:

-- Saken med Gruvberget är att det ligger mitt i området där man bedriver övriga delar av verksamheten. Det måste finnas en sån geografisk samhörighet för att man ska tycka att det är en och samma verksamhet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".