1 av 2
Norrbottens kulturplan 2011-2013. Foto: Lena Callne/Sveriges Radio.
2 av 2
Elisabeth Lax och Kent Ögren. Foto: Lena Callne/Sveriges Radio.
Norrbotten

38 miljoner i kofferten

Landstingets kulturchef
1:41 min

Närmare 38 miljoner kronor i statligt kulturstöd - fördelade enligt den nya samverkansmodell som populärt kallas "kulturkofferten". Det blev utdelningen för Norrbotten när styrelsen för Statens Kulturråd igår hade möte.

Fem regioner i Sverige - däribland Norrbottens läns landsting - ingår i den nya samverkansmodellen för kulturstöd.

Skillnaden mot tidigare år är att regionerna som ingår själva beslutar om fördelningen av medel, istället för att regeringen delar ut pengar till enskilda institutioner.

Elisabeth Lax är kulturchef vid Norrbottens läns landsting och hon menar att den stora vinsten för kulturlivet i norr handlar om det gedigna förarbete som mynnat ut i planen som legat till grund för ansökan om pengar.

Hon och hennes kollegor vid landstingets division för kultur har träffat representanter från samtliga kommuner, enskilda kulturutövare och vanliga norrbottningar.

Det har skett en kartläggning av kulturlivet, under diskussionerna har man kunnat belysa såväl svagheter som styrkor. Detta har sedan mynnat ut i en gemensam kulturplan.

Det handlar om ett kompendium på 45 sidor och innehållet har legat till grund för Kulturrådets beslut om statligt kulturstöd för 2011.

Summan på närmare 38 miljoner är samma nivå som ifjol, med en uppräkning på en halv procent. Elisabeth Lax erkänner att det funnits förhoppningar om en större summa.

– Med en bra kulturplan som grund trodde vi att det fanns möjlighet till mer pengar, men under resans gång och inte minst genom kulturminsiterns uttalanden har det stått klart att det inte fanns utrymme för några ökningar av stödet.

Samtidigt som Kulturrådet meddelade summan av stödet, gav de också en hint om områden de gärna ser att landstinget tar särskild hänsyn till vid fördelningen.

Till exempel vill gärna kulturrådet prioritera nyskapande kultur, som i Norrbottens fall bland annat handlar om ett centrum för nyskapande musik.

En ny tjänst som kulturkonsulent med fokus på länets minoritetskulturer är en till nyhet. Och i planen som sträcker sig fram till 2013 är det länge omtalade länskonstmuséet ett faktum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".