Utbildning på distans ökar stort

Antalet elever som genomför sina högskolestudier på distans har ökat markant under senare år. Under en tioårsperiod har antalet studenter som studerat på distans mer än tredubblats sett över hela landet.

I Arvidsjaur har man medvetet satsat på högskolestudier via distans och där är ökningen flera hundra procent på bara tre år.

- När den här möjligheten att kunna skaffa en bra utbildning från hemorten nappade jag direkt, jag hade aldrig kunnat lämna hus och hem för att studera i Luleå, säger Mårten Enoksson, nybliven projektingenjör på distans.

Bland dom nyblivna projektingenjörerna i Arvidsjaur anser man att man fått en minst lika bra utbildning som dom som läser samma kurs vid ett universitet.

- Det enda som skiljer är att vi har föreläsningarna via videokonferens och en del utbildningar sker via Internet. Det som kan vara problemet är att vi inte har tillgång till en lärare för att fråga om det är något som är oklart. Men fördelarna är många, bra miljö att studera i och alltid samma klassrum vilket gör att vi kan lämna böckerna på bordet när vi går för dagen, säger Mårten Enoksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista