Kiruna

"Personalen visste vad som pågick"

Tidigare Folkets hus-chefen Sören Häggroth vill bli frikänd eftersom personalen visste vad som pågick. Det hävdade han när hovrättsrättegången om förskingring avslutades i Kiruna.

Sent på torsdagseftermiddagen avslutades rättegången i hovrätten mot den tidigare riksdagsledamoten och chefen för Folkets hus i Kiruna, Sören Häggroth.

I tingsrätten dömdes han till ett års fängelse för att med hjälp av bluffakturor ha lurat till sig över två miljoner från Folkets hus-föreningen. Men Sören Häggroth hävdar att han är oskyldig till brott och under den fyra dagar långa hovrättsförhandlingen begärde han att bli frikänd.

Åklagaren yrkade däremot på en hårdare dom med längre fängelsestraff och högre skadestånd än i tingsrätten. Hovrättens dom kommer den 14 februari.

Enligt Sören Häggroths försvarsadvokat Leif Gustafsson framkom inga nya bevis under hovrättsförhandlingarna.

I tingsrätten dömdes Sören Häggroth till att betala omkring två miljoner i skadestånd till Folkets hus i Kiruna.

Sören Häggroth vill i första hand att hovrätten frikänner honom helt, men om han döms skyldig vill han slippa fängelsestraff.

Sören Häggroth och hans advokat hävdade att personalen på Folkets hus visste vad som pågick och att det därför inte handlar om ett brott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista