Tågkaoset

148 dygn förseningar

1:32 min

SJ går nu till attack mot Trafikverket för undermåligt underhåll och långsamma reparationer på järnvägarna i norr.

SJ:s VD för Norrlandstågen, Björn Nilsson, kräver att Trafikverket rustar upp järnvägarna. Nilsson har skickat ett brev till Gunnar Malm, generaldirektör på Trafikverket, där han påpekar att Trafikverket ansvarar för en stor del av alla problem.

– Jag vill peka på att när vi nu summerar år 2010, så kan vi konstatera att all persontrafik drabbats av mer än 200 000 förseningsminuter, säger SJ:s VD för Norrlandstågen, Björn Nilsson.

Av dessa dryga 200 000 förseningsminuter eller omräknat 148 dygn av förseningar, står enligt Björn Nilsson, Trafikverket som ansvarig för 90 procent av alla förseningar.

– Det är ju Trafikverket som ska se till att infrastrukturen fungerar och nu under vintern var sex av tio tåg ständigt försenat under en viss period, säger han.

Är det acceptabelt i Sverige?

– Nej det tycker jag inte.

Genom det här brevet till Trafikverket vill Nilsson nu få igång en debatt och en diskussion som i sin tur leder till förändringar och förbättringar.

– Vi måste nu sätta oss ner och vidta konkreta åtgärder, det är det viktigaste, säger Nilsson.

Vad skulle hända om nästa års vinter orsakar samma problem?

– Det vill jag inte spekulera i, jag förutsätter att det förbättras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista