1 av 2
Mariann Lörstrand med sin son Per Joel Blind
2 av 2
Arvidsjaur

Vill ha samisk förskola

1:52 min

Det samiska föräldranätverket i Arvidsjaur tycker att kommunen har långt kvar innan målet för en samisk förvaltningskommun är nått.

Arvidsjaurs kommun är en av landets nya förvaltningskommuner för det samiska språket och ska enligt minoritetsspråklagen erbjuda barnomsorg på samiska.

Men det samiska föräldranätverket i Arvidsjaur kräver en samisk pedagog till förskolan och helst en samisk förskoleavdelning, för att nå målet om samisk barnomsorg.

Idag får samisktalande barn språkstöd varje vecka i förskolan, men föräldranätverket och kommunens samiske koordinator Peter Steggo är överens om att det behövs mer.

– Man kan ju inte lyfta språket ur kulturen, så att kulturen måste ju också komma med, säger Peter Steggo.

Som exempel på det nämner han förskolornas utflykter till rengärden, att vara med vid slakt och att fira den samiska nationaldagen.

Samiske språkforskaren Mikael Vinka på Umeå universitet betonar vikten av att barnen får lära sig samiska tidigt. Barns förmåga att lära sig språk är genetiskt förprogrammerat upp till tio års ålder.

– Ju tidigare barnet lär sig språket och kommer in i en miljö där språket talas, så lär det sig utan någon ansträngning och får det som ett första språk, säger Mikael Vinka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista