Lisbeth Åström, rektor för Välkomsten i Luleå.
Luleå

Besvikelse på Välkomsten

1:59 min

Stämningen på Välkomsten, skolan för nyanlända utländska barn i Luleå, är dämpad dagen efter beslutet att splittra verksamheten.

Välkomsten ska flytta ut från de utdömda lokalerna i Bergvikskolan i sommar, men istället för att flytta tillbaka till Östra skolan som personalen önskat, delas verksamheten upp i två olika enheter efter barnens ålder och dessutom i två olika skolor i centrala Luleå.

Barn- och utbildningsnämnden tog beslutet igår, men hela den politiska oppositionen var emot.

Personalen på Välkomsten vill inte dela upp de nyanlända barnen i olika åldergrupper, dels för att personalens ämneskunskaper då inte kan fördelas rätt efter barnens mycket skiftande behov, dels för att barnen riskerar att inte uppfylla målen för grundskolan.

Rektor Lisbeth Åström på Välkomsten är mycket kritisk till det bristande underlaget för nämndens beslut.

Hon är också kritisk till att det inte gjorts någon utvärdering av Välkomsten sen starten för fyra år sen, trots kommunrevisorernas och skolchefens krav på detta.

Att inte få flytta tillbaka till Östra skolan utan istället skicka barnen till två olika skolor i centrum, tror hon dessutom är farligt:

– Vi riskerar att utsätta de mindre barnen i gruppen för trafikfara. Om de är tillsammans med sina äldre syskon får de hjälp när de kommer med bussen till Smedjegatan. Nu kommer de äldre syskonen att gå till gymnasiet och de yngre måste då klara sig själva i trafiken, säger Lisbeth Åström.

För barn som kommer från utvecklingsländer och inte är vana vid stadstrafik är det extra svårt menar hon.

Välkomsten stödjer sina argument på internationell forskning samt forskning vid LTU om hur utländska barn ska integreras i samhället och som pekar på vikten att ha barnen i en gemensam grupp, trots ålderskillnader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista