1 av 2
2 av 2
Arnold Vonkavaara. Foto: Lena Callne/Sveriges Radio.
Norrbotten

Trafikverket svarar på kritiken

1:19 min

Trafikverkets generaldirektör hänvisar till regionchefen att svara på kritiken från SJ om tågstörningarna i norr.

Generaldirektören för Trafikverket vill inte själv besvara den skarpa kritik verket idag fått av SJ:s VD för Norrlandstågen. Han delegerar uppdraget till Arnold Vonkavaara, nytillträdd chef för Trafikverket region Nord. Tonen i svaret är ödmjukt och betonar vikten av samverkan.

SJ:s VD för Norrlandstågen, Björn Nilsson, kräver i ett brev med skarp ton att Trafikverket rustar upp järnvägarna. Brevet var adresserat till Gunnar Malm, generaldirektör på Trafikverket. Norrlandstågens VD påpekar att Trafikverket ansvarar för 90 procent av alla förseningar - förseningar som under det senaste året kan räknas om till 148 dygn.

Generaldirektören, som fick det kritiska brevet idag, vill inte själv svara på kritiken utan hänvisar till Arnold Vonkavaara, som i november ifjol tillträdde posten som chef för Trafikverket Nord. Det är en ödmjuk Vonkavaara som möter media denna eftermiddag.

Han antyder att procentfördelningen då det handlar om skuldbördan går att diskutera och understryker att det handlar om dialog och samverkan. Samtidigt förnekar han dock att det skulle finnas några problem när det handlar just om samverkan, trots alla aktörer på järnvägen.

Då det handlar om att återupprätta förtroendet för järnvägstrafiken i Sverige menar han att nyckeln ligger i information.

– Det är klart att vi måste komma tillrätta med de praktiska problemen men vi måste även bli bättre på att informera.

Arnold Vonkavaara tillträdde posten som chef för Trafikverket region Nord så sent som i november 2010. Han har fått en tuff start på banan med vinterns förseningsproblematik.

– Det har förstås varit många frågor att besvara den här vintern, men det ingår ju i vårt ansvar.

Tidsperspektivet när det handlar om att förbättra situationen för järnvägstrafiken i Sverige vill han inte svara på.

– Att åtgärda och få effekter handlar inte om "quick fix" utan ett långsiktigt arbete.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista