Distansutbildning lyft för inlandet

För att tillföra kommunen och det lokala näringslivet rätt kompetens har Arvidsjaur satsat hårt på distansutbildning. På tre år har antalet studenter ökat från 20 till 120. Målet att tillföra rätt kompetens till samhällt är nu på väg att nås, säger man på kommunen.

- Från början var de för att tillföra samhället kompetens på områden där det är brist som gjorde att vi valde att satsa hårt på högskoleutbildningar på distans. Det var sjuksköterskor, lärare och socionomer som vi började utbilda, säger Kenneth Eklund, chef för näringslivsenheten.

Den satsningen är på väg att lyckas, vi har det bra på den sidan idag, men det kommer att utbildas ännu fler av dom här yrkeskategorierna i framtiden, enligt Kenneth Eklund.

Men det finns även en målsättning att utbilda folk med spetskompetens för att kunna tillföra det lokala näringslivet specialkompetens. Projektingenjörer är ett exempel på den typen av utbildningar.

Målet i Arvidsjaur är att antalet elever på distans ska öka på två år till 200 som distansstuderar. Biltestingenjörer och flygingenjör med styrman behörighet är en del a utbildningarna som planeras genomföras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".