Sista flygningen med jaktviggen

Efter nästan 22 år i Norrbottens luftrum så tackade flygplanet JA 37 Viggen för sig idag. I och med det så kommer JAS 39 Gripen nu att fullt ut ta över rollen som jaktflygplan på Norrbottens flygflottilj F 21 i Luleå.

I dag lämnade det sista flygplanet av typen jakt Viggen flygflottiljen F 21 i Luleå. De flygplan som finns kvar kommer att tas över av F4 i Östersund, eller skrotas i Halmstad. Så det var med blandade känslor som Dick Henriksson satte sig i flygplanet för att göra den absolut sista flygningen till Halmstad.

- Det värsta tankarna kommer nog när jag lämnar över loggboken i Halmstad, då flygplanet ska skrotas. Det kommer att vara sorgligt, säger Dick Henriksson.

Det var under hösten 1982 som jakt Viggen kom till Luleå och Norrbotten för första gången. Den började då ersätta de gamla J35 Draken plan som fanns på förbandet. Som mest fanns 40 jakt Viggen plan på F21, men nu alltså inte en enda.

Flygplanen ska skrotas

Flygplanet Viggen är tillverkat av Saab och ha tillverkats i fem versioner; attack, spaning hav, spaning foto, skol och jakt. Totalt har det tillverkats 330 Viggen av de olika versionerna. Flygplanet flög för första gången 1974 och började levereras till svenska flygvapnet 1977. Nu påbörjar man skrotningen av Viggen planen, till förmån för JAS 39 Gripen.

- Det är en era som tar slut, så på det sättet är det en historisk dag. Det är en trotjänare som lämnar oss, säger Erik Thelin, flygchef på F21.

Han betecknar också den sista dagen med jakt Viggen som vemodig. Detta då han hunnit att uppleva både roliga och tragiska minnen med flygplanet.

Carin Sjöblom, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista