Norrbotten

Sabotage bakom teleavbrott

1:58 min

Polisen utreder nu de kabelbrott som upptäcktes lördagskvällen då flera fiberkablar hittades avklippa och dessutom var bitar från kabeln stulna vid Sunderby sjukhus. Under dagen har de varit stora problem för teletrafiken i flera kommuner i Norrbotten. Vid 17-tiden började teletrafiken fungera igen.

Okända gärningsmän klippte i helgen av en kabel vid Sunderby sjukhus nordväst om Luleå. Sabotaget mot fiberkabeln orsakade stora kommunikationsproblem.

– Vid en järnvägsövergång hade både en fiberkabel och en grövre kabel skadats och en bit kabel saknades, berättar Anders Calderäng, vakthavande befäl vid polisen i Norrbotten.

Polisen rubricerar det som sabotage och stöld och avbrottet anmäldes i lördags kväll. Genom kabeln går teletrafik från Telia, Tele 2, Comhem och andra bolag.

Avbrottet i fiberkablarna orsakade stora problem för tiotusentals abonnenter som är kunder hos Comhem, som direkt förlorade tv, internet och telefoni. Även kunder hos Telia och Tele2 drabbades hårt av avbrottet.

– Av våra kunder berördes 26 900 när det gäller digital trafik, bredband och telefoni, säger Mattias Östlund, övervakningschef vid Comhem, till TT.

Dock fungerade fem analoga tv-kanaler.

En felsökning inleddes under natten mot söndagen och felet var avhjälpt vid 16-tiden på söndagseftermiddagen.

– Trafikverket har gjort en polisanmälan och vi väntar på en slutrapport därifrån. Vi vet inte vad man var ute efter, men vi tror inte att det var ett sabotage riktat mot Comhem eftersom fler andra aktörer drabbades. Man kan gissa att de var ute efter kabeln och möjligen koppar, säger Mattias Östlund.

Han säger sig inte ha upplevt något liknande tidigare.