1 av 4
Polisen Anette Nilsson visar Kirunapolisens Facebooksida. Foto: Anneli Lindbäck/Sveriges Radio
2 av 4
Anette Nilsson, yttre befäl Kirunapolisen. Foto: Anneli Lindbäck/Sveriges Radio
3 av 4
Kirunapolisens Facebooksida. Foto: Anneli Lindbäck/Sveriges Radio
4 av 4
Kirunapolisens Facebooksida. Foto: Anneli Lindbäck/Sveriges Radio
NORRA LAPPLAND

Lapplandspolisen bland de första

”Genom Facebook vill vi nå ut till fler”
1:49 min

Polisen i norra Lappland är först i Norrbotten med en egen Facebooksida. I övriga landet är det bara polisen på Gotland som är aktiva. Syftet är att nå ut till fler intresserade medborgare.

Nära fyra miljoner svenskar har idag ett konto på Facebook, framför allt för hålla kontakt med vänner. Håkan Alselind, som är områdeschef för polisen i norra Lappland, ser Facebook som en ypperlig möjlighet att nå ut.

Han jämför med informationsmöten som polisen i Kiruna ibland har och som i bästa fall samlar uppåt femton personer.

– Vi vill kunna nå ut till fler intresserade medborgare helt enkelt, säger Anette Nilsson vid Kirunapolisen.

Dessutom verkar det som om polisen kan ha nytta av sin Facebooksida i det polisiära arbetet. Många händelser som publiceras där innehåller också en uppmaning att tipsa polisen, och många tycks använda den möjligheten.

– Det man kan se är att länken som går till tipsen på polisen.se har många "klickar" som kommer från vår sida på Facebook, säger Anette Nilsson.

Polisen i Kiruna, Gällivare och Jokkmokk har funnits på Facebook i en dryg månad med varsin sida och enligt Håkan Alselind är de välbesökta. Ett inlägg som handlade om Sveriges mest efterspanada grova brottslingar hade exempelvis 1 100 "klickningar" på sex timmar.

På en månad har också omkring 500 personer som använder sig av Facebook markerat att de gillar antingen Kirunapolisens, Gällivarepolisens eller Jokkmokkspolisens sida. Det innebär att de varje gång de loggar in på Facebook, får de senaste "nyheterna" från polissidorna.

Anette Nilsson tror att de flesta söker sig till polisens Facebooksida för att hålla sig uppdaterade på vad som händer i deras närhet.

– Med Facebook blir det en mera vardaglig kontakt med polisen och det är klart att alla är intresserade av vad som händer i ens närhet. Det kan ju faktiskt drabba en själv och det är klart att man är intresserad och vill försöka förebygga och hjälpa till, säger hon.

Är det här ett sätt att göra polisen lite mer nära och mänsklig?

– Ja, det kanske man kan säga, men i mina ögon är vi nära och mänskliga och har alltid varit det, avslutar Anette Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".