Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 4
Sopor på väg till förbränning. Foto: Magdalena Martinsson/SR
2 av 4
Klicka för grafik - sortering av matavfall
3 av 4
Mats Nilsson, informationschef Tekniska verken, vid sopförbränningspannan. Foto: Magdalena Martinsson/SR
4 av 4
Värmeverket i Kiruna. Foto: Magdalena Martinsson/SR
NORRBOTTEN

Energi går till spillo när mat eldas upp

Fem kommuner har ingen sopsortering
1:54 min

En tredjedel av kommunerna i Norrbotten har ingen källsortering av matavfallet från hushållen. Istället för att bli kompostjord eller fordonsgas eldas matavfallet upp.

Fem av länets 14 kommuner har ingen separat insamling av matavfall. I värmeverket i Kiruna bränns matavfall tillsammans med övriga sopor.

– Jag tycker det är tokigt. Det är tokigt att inte ta tillvara allt man kan ta tillvara. Det handlar faktiskt om en naturresurs, säger Enid Hansén som bor i Kiruna.

För att slippa lägga potatisskal och annat i den vanliga soptunnan har hon fixat egen kompost i trädgården.

– Jag har både varmkompost och en kompost där jag lägger trädgårdsavfall. Jag tycker att det blir mindre sopor. Och så blir det jättefin matjord av det som jag använder när jag planerar. Men nu på vintern är det problem att kompostera, säger hon.

Vid Tekniska verken i Kiruna är Mats Nilsson är informationschef.

– Orsaken till att vi inte har någon insamling av matavfall är att det varken i Kiruna eller i Kirunas närhet finns någon kompostanläggning för att ta emot matavfall, säger han.

Det fanns en gång planer på en stor kompostanläggning i Gällivare som även skulle ta emot från grannkommunerna, men politikerna backade ur 20-miljonerssatsningen.

Naturvårdsverket håller nu på med en ny avfallsplan och i den vill de minska förbränningen av matavfall.

– Vi vill uppnå att man kan ta hand om näringen, att den inte bara bränns bort som i en avfallsförbränningsanläggning . Och så kan man givetvis få ut biogas som är en viktig nytta av att man samlar in matavfallet. Då får man ett fordonsbränsle som kan ersätta fossila bränslen. Det får man inte om man bara bränner upp det, säger samordnare Catarina Östlund vid Naturvårdsverket.

Tillbaka till Tekniska verken i Kiruna.

– Just nu känner vi att det inte är ett stort problem, eftersom vi klarar av att förbränna vårt matavfall och därmed energiåtervinner vi det iallafall eftersom vi får ut värme, säger Mats Nilsson.

Samtidigt konstaterar han att de gärna skulle vilja bygga en biogasanläggning som bidrar till utsorteringen av matavfall.

– Men för det krävs stora volymer av matavfall. Vi har utrett frågan om en biogasanläggning men ännu inte vågat ta steget att bygga av rent ekonomiska skäl, säger Mats Nilsson.

Förutom Gällivare och Kiruna saknas insamling av matavfall även i Arvidsjaur, Arjeplog och Pajala. Där anses det billigare att enbart samla in sopor från en enda tunna och köra allt till förbränning istället för att samla in matavfall separat.

Fråga

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".