Hårdare alkoholkontroll i östra Norrbotten

Nu ska alkoholtillsynen i gränslandet mellan Sverige och Finland bli bättre. I Östra Norrbottenprojektet, där de fyra kommunerna Haparanda, Kalix, Överkalix och Övertorneå samarbetar, vill man starta ett gränsöverskridande samarbete för att förbättra tillsynen.

- Vi ser att man måste ta krafttag när det gäller att göra en policy för hur man har tillsyn på försäljningsställen och på krogar, säger Åke Hagström, samordnare i Östra Norrbottenprojektet. 

Det finns idag i stort sett ingen tillsyn alls av alkoholtillstånd och över folkölförsäljning i östra norrbotten. Samtidigt intensifieras det så kallade alkoholrallyt mellan Sverige och Finland på grund av lägre alkoholskatter i Finland och därmed lägre priser på alkohol än i Sverige.

Enligt Åke Hagström har kommunledningarna i de fyra kommunerna i östra norrbotten tagit ett policybeslut att man ska satsa på det här projektet och försöka möta de konsekvenser som blir av en stor tillgång på alkohol i gränsområdet. En förstudie är klar och man har också fått ett förhandsbesked från länsstyrelsen om att satsa på det här vilket innebär att man kommer att anställa en projektledare som under 1 års tid kartlägger förhållandena i gränsområdet. Idag finns det brister i tillsynen enligt Åke Hagström.

- Det finns brister idag och då måste man förbättra hela den här tillsynen och prövningen av serveringstillstånd, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".