Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
NORRBOTTEN

Priserna fortsätter att stiga

Publicerat måndag 31 januari 2011 kl 09.38

Fritidshuspriserna fortsätter att stiga i nordligaste Sverige. I Norrbotten är prisökningen 8 procent. Den genomsnittliga prisökningen för hela riket under perioden har varit 4 procent.

Enligt Lantmäteriets Fastighetsbarometer har priserna på fritidshus ökat mest i Västerbotten, Jämtland och i Västmanland under perioden juli till och med december 2010. Detta jämfört med samma period året i innan.

I Västerbotten är prisökningarna, totalt sett, 16 procent och i Jämtland 12 procent. Västmanland tränger sig emellan med 14 procent. I Västernorrland ligger priserna stilla och i Gävleborg märks en prisökning på 5 procent. I det närliggande Dalarna har priserna stigit med 2 procent.

I många av de enskilda kommunerna har det dock varit för få köp under perioden för att det ska gå att få fram en helt rättvis bild av den genomsnittliga prisökningen.

De högsta Norrlandspriserna finns i Åre, Härjedalen, Umeå och Gävle med 1,1 miljoner kronor. I Dalarna hittar man höga genomsnittspriser i Malung-Sälen och Leksand med 1,8 respektive 1,3 miljoner kronor.

De största prisökningarna återfinns i Hudiksvall med 25 procent, Berg 19 procent och i Åre, Skellefteå och Umeå med 13 procent.

I Luleå har fritidshuspriserna gått ner 5 procent.

Annars varierar priserna mycket i de norrländska kommunerna. I genomsnitt får man betala drygt 800 000 för ett fritidshus, men på många håll kan man hitta fritidshus för mindre än 500 000 kronor.

– En stark prisutveckling på flera håll men fortfarande lägre priser än i övriga Sverige. Fritidshusmarknaden gynnas av tillväxten i ekonomin medan de förväntade ränteökningarna ger en dämpande effekt, säger Henrik Roos, fastighetsanalytiker, Lantmäteriet.

Medelpriset på riksnivå för ett fritidshus var cirka 1,3 miljoner kronor under perioden. De högsta snittpriserna, länsvis sett, finns i Stockholmsområdet 2 miljoner kronor, Halland 1,7 miljoner, på Gotland, i Västra Götaland och Skåne 1,4 miljoner.

I Norrlandslänen är det billigare generellt sett. Inget av dem når totalt sett över snittpriset 1 miljon kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".