Kirurgjouren ska bort i Kalix och Piteå

Kirurgspecialisterna vid Piteå och Kalix sjukhus kommer inte längre att jobba efter kontorstid och anledningen är landstingets dåliga ekonomi.
Det innebär att patienterna inte kommer att kunna undersökas av kirurger på kvällar nätter och helger vid de båda sjukhusen.


 

Kennet Lång, verksamhetschef för medicin/rehabkliniken i Piteå, säger att det kan innebära att fler patienter måste flyttas till andra sjukhus men det kommer också  att drabba patienter på medicinkliniken.

- Rent allmänt kommer det att bli en kvalitetsförsämring för den vård vi ger patienterna på medicinkliniken. Anledningen är att de ibland behöver undersökas av både medicindoktorer och kirurger. Och det gäller också patienter som kommer in på akuten och har en otydlig sjukdomsbild, säger han.

Enligt divisionsplanen för opererande verksamhet ska kirurgjouren bort redan i år men tidpunkten är oklar, säger Lars Brodin, länschef för kirurgin i Norrbotten. Lars Brodin säger att det kommer att finnas kirurgjourer vid andra sjukhus att konsultera på telefon något som Kennet Lång i Piteå inte tror fungerar.

- Man kan säkert få råd på telefon, men att göra en bra bedömning av patienternas hälsotillstånd kan man rimligen inte göra per telefon, säger Kennet Lång.

Lars Brodin tror dock inte att förändringen kommer att innebära någon kvalitetsförsämring för patienterna.

- Jag tror inte att det får särskilt stora effekter, men medicindoktorerna är inte överrens med mig om det. De är mer oroliga att ställas inför situationer som de inte klarar av, säger Lars Brodin. 

- Det kan bli aktuellt att plocka bort fler jourkedjor. Vi tittar nu över alla jourkedjor bland annat vid Sunderby sjukhus för att se vilka som kan samordnas, säger han.

Däremot anser han att det inte handlar om en avveckling av sjukhusen i Kalix och Piteå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".