Kommunalrådet Pekka Peltari i Torneå. Foto: Nils Eklund/Sveriges Radio.
NORRBOTTEN

Torneå röstar om storkommun

Bättre sjukvård och kommunikationer
1:55 min

I Finland minskar antalet kommuner stadigt när små glesbygdskommuner går ihop i större. I Torneå ska politikerna idag bestämma om kommunen ska gå samman med fyra andra kommuner.

Det är politikerna i kommunfullmäktige i Torneå, Kemi, Keminmaa, Simo och Tervola som idag beslutar om de ska bli en storkommun.

Syftet med sammanslagningen, som bygger på en statlig utredning, är att kommunerna skulle kunna stärkas ekonomiskt vilket kan förbättra exempelvis sjukvård och kommunikationer.

De senaste sex åren har Finlands kommuner på liknande sätt minskat från omkring 450 stycken till 350 idag.

Pekka Peltari, som är centerpartistiskt kommunalråd i Torneå förklarar.

– Om vi är en större kommun är vi bättre på att kämpa om pengarna. Och vi kan locka fler personer, unga personer till området -  det är en fördel också.

Vid ett ja kommer Torneås drygt 20 000 invånare att bli en del av en kommun på runt 60 000. Men utgången av omröstningen är oviss, och trots tänkbara fördelar så tänker Pekka Peltari rösta nej.

Kemi, som är en av de fem kommunerna, har för dålig ekonomi för tillfället. Så den gemensama skatten skulle bli för orättvis, säger Peltari.

– I fyra kommuner skulle skatten höjas medan den minskas i Kemi. Och det är svårt att säga till Torneåborna att vi går tillsammans men skatten höjs.

Den senast bildade kommunen i Sverige efter de stora kommunreformerna på 50- och 70-talen är Knivsta som 2003, tvärtemot den finska utvecklingen, bröts sig loss ifrån Uppsala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".