Den saboterade kabeln i Sunderbyn. Foto: Reine Sundkvist/Sveriges Radio.
Norrbotten

Hela norra Sverige drabbades

Reservsystemet sattes inte in
1:33 min

Kabelsabotaget i Sunderbyn skapade betydligt större störningar i telefontrafiken än vad som kom fram i den information som gick ut under helgen.

All mobiltrafik i norra Sverige  drabbades men det sas det ingenting om under helgen.

– Mobiltrafiken i Västerbotten och Norrbotten påverkades, säger Karin Nordlund informatör på Telia om omfattningen av kabelbrottet.

Även andra tele-, tv- och dataopreratörer drabbades av kabelbrottet. Bland annat 26 000 tv-kunder och 2 000 bredbandskunder hos Com hem.

Det var i lördagskväll strax före 23 som felet uppstod då två fiberkablar klipptes av vid järnvägen vid Sunderby sjukhus.

Teleavbrottet drabbade främst Telias mobiltelefontrafik, bland annat var det svårt att ringa larmnumret 112.

Men trots att hela norra Sverige var drabbat av kraftiga störningar var informationen kring det inträffade bristfällig. På Telias hemsida fanns det om man lyckades hitta den, driftinformation det stod att läsa att " det kan förekomma störningar". 

Och eftersom det hela räknades som en störning, att det kanske gick att ringa ibland, och inte ett avbrott, så kopplades inga reservmöjligheter in.

- Vi har ju till viss del uppbackning från andra system  men det här räknades inte som ett avbrott därför kopplades inte reservsystemet in, säger Karin Nordlund.

Hon fortsätter med att beskriva att även om det är fel på en mobilmast så finns det ofta en annan i närheten där det finns kapacitet och som kan ta över. Men det leder till reducerad kapacitet.

Men trots att det till och med var svårt att nå larmnumret 112 och att det var stora problem med mobiltelefontrafiken i hela norra Sverige så gick ingen information ut via radion.

– Varför det inte gick ut information i radion berodde på att det räknades som en störning och inte ett avbrott, säger Karin Nordlund på Telia.

De kablar som klipptes av låg på spårområdet vid Sunderby sjukhus. De eller den som gjorde det utsatte sig för livsfara enligt Erika Bjerner på Trafikverket.

– Att gå in på spårområdet där tågen passerar är livsfarligt, dessutom är det förenat med livsfara att klippa av kablarna då det finns de som har kraftig ström i sig, säger Bjerner.

Kabelbrottet i Sunderbyn

Två kablar klipptes av, en tillhör Trafikverket den andra Scanova. De två har i sin tur flera olika operatörer (kunder) som hyr in sig i kablarna.

I Trafikverkets kabel hyr bland andra Com hem, Tele2, SVT och Telenor in sig.

I Scanovas kabel finns Telias trafik.

Com hem hade 26 000 tv-kunder i Luleå och Kalix som drabbades, dessutom 2 000 tele- och bredbandskunder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".