Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
NORRBOTTEN

E-hälsa testas för framtiden

Uppdaterat måndag 31 januari 2011 kl 15.32
Publicerat måndag 31 januari 2011 kl 14.46
"Det kommer att gynna många patienter"
(1:42 min)
1 av 5
Patienternas utrustning: Blodtrycksmätare och läsplatta. Foto: Lena Callne/Sveriges Radio.
2 av 5
Carl-Johan Westborg.
3 av 5
4 av 5
Siv Björn.
5 av 5
Videokonsultation demonstreras på Björknäs vårdcentral. Foto: Lena Callne/Sveriges Radio.

200 norrbottningar med hjärt- och kärlsjukdomar och lika många med typ två diabetes kommer inom kort att få en inbjudan att delta i ett internationellt forskningsprojekt.

I morgon drar nio länder i Europa igång projektet där effekterna av e-hälsa ska undersökas.

Patienterna som medverkar ska delvis själva sköta sina provtagningar i konsultation med läkare via internet eller telefon.

Carl-Johan Westborg är verksamhetschef vid Björknäs vårdcentral i Boden och demonstrerar "patient-kitet" som består av en läsplatta (för de patienter som inte har egen dagor) blodtrycks- och koagulationsmätare samt EKG.

Tanken är att patienterna som deltar i projektet själva ska kunna utföra mätningarna och skicka resultatet till vårdcentralen, för att därefter få en utvärdering av läkaren. Parallellt med testgruppen finns en kontrollgrupp som enbart tar del av den traditionella vården vid vårdcentral.

Carl-Johan westborg menar att det inte kräver någon förkunskap vare sig i teknik eller medicin för att man ska kunna medverka som patient i denna typ av "framtidsvård".

– Vi ser till att utbilda patienterna och tanken är att alla ska klara av det. Och tanken med forksningsprojekten är ju att problemen ska belysas.

Ett potentiellt problem blev pedagogiskt belyst under pressträffen på Björknäs vårdcentral:

Videokonsultationer kommer att vara en del av vardagen för patienter och läkare vid Björknäs vårdcentral framöver. Enligt utsago brukar det fungera prickfritt och är ett enkelt sätt för läkaren att få se till exempel hudutslag eller ett rött öga, utan att man behöver besöka vårdcentralen.

Under dagens visning fungerade bilden bra medan ljudet hackade och gjorde det omöjligt att kommunicera med patienten i andra änden.

– Det var olyckligt och måste ha haft något att göra med storbildsskärmen och högtalarna, säger Westborg.

Just videokonsultation kommer dock inte vara en del av den forsksningsstudie som drar igång imorgon.

Norrbotten är det enda landsting i Sverige som är inbjudet att delta och landstingsrådet Agneta Granström är märkbart stolt över detta.

- Orsaken är helt enkelt att vi ligger i framkant i Norrbotten när det handlar om e-hälsa och det är ett privlegium att få vara med. I förlängningen handlar det om att vi ska kunna göra vården rättvisare - att även patienter i till exempel Pajala eller Jokkmokk ska kunna få konsultation av en specialistläkare utan att behöva åka till Sunderbyn,

Siv Björn representerar Grytnäs vårdcentral i Kalix, en av de fyra vårdcentraler i Norrbotten som ska delta i Eu-projektet. Hon är förväntansfull inför projektstarten.

- För mig var det självklart att vi skulle vara med eftersom den nya tekniken kommer att vara till stor glädje för patienter som bor långt från vårdcentralen. Till att börja med kommer det att ta mycket tid; dels att utbilda oss själva och sedan patienterna. Men det är spännande och de flesta av oss ser fram emot det. Och jag hoppas att intresset att delta kommer att vara stort bland våra patienter i Kalix.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".