Polisens satsningar avslöjar drograttfulla

Antalet indragna körkort som följd av drograttfylleri har ökat markant i Norrbotten det senaste året, men narkotikapolisen Sixten Johansson tror inte att ökningen har ett samband med den rikliga tillgången på narkotika.

- Jag tror inte att fler kör påverkade utan att det beror på att polisens satsningar på nykterhetskontroller i trafiken, söker man så finner man, säger kriminalinspektör Sixten Johansson vid Länskriminalens narkotikagrupp.

Grovt räknat är vart tredje körkort som dragit in en följd av droger och alkohol.
Britt Dahlin, som är jurist vid Länsstyrelsen, säger att drogpåverkan är ett allt vanligare skäl till att Länsstyrelsen återkallar körkort.
Just nu är tillgången på narkotika i länet god och priserna är låga, men Sixten Johansson ser inget direkt samband mellan detta och ökningen av drogrelaterade indragningar av körkort.

- Det har förekommit i alla tider att folk kört påverkade, jag tror det finns ett stort mörkertal, säger Sixten Johansson.

Folk känner till att det är brottligt att köra med alkohol och narkotika i kroppen, men att det är lika olagligt att köra påverkad av medicin har samhället varit dåligt på att informera om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista