1 av 3
Sanita Vukicevic, Mats Johansson och Maria Widman sorterar sopor på Piteå Renhållning & Vatten.
2 av 3
Innehållet i kompostpåsarna sorteras och analyseras.
3 av 3
Klicka för grafik - mycket felsorterat
Norrbotten

Sopig sortering

"Hela hemmet är som en sopsortering"
1:59 min

Det allra mesta i en vanlig soppåse är felsorterat. Två tredjedelar av innehållet borde lämnas till återvinning eller annat omhändertagande istället för att gå till förbränning.

Ebba Carlsten i Kiruna tycker att hon själv inte är helt bra på att sopsortera.

– Sådär. Det beror på att det inte finns några uttalade krav på oss konsumenter att göra det. Om jag skulle riskera böter om jag slänger fel skulle jag nog bli bättre på att sopsortera, säger hon.

I en genomsnittlig soppåse som ska gå till förbränning är omkring 2/3 av innehållet felsorterat. Det är exempelvis sånt som inte brinner eller som sprider gifter när det brinner, förpackningar som borde ha återvunnits, matavfall som borde blivit kompost eller biogas.

Det här visar en genomgång som gjorts av mängder av soppåsar i många kommuner runt om i landet. I Piteå sprättades soppåsarna upp för kontroll före jul. Och det visade sig att hela 75 procent av påsarnas innehåll var fel.

– Det var inte riktigt vad vi hade förväntat oss. Men det finns helt enkelt en förbättringspotential, säger miljöingenjör Maria Widman.

Trots att alla hushåll i Piteå har en speciell komposttunna bestod den brännbara soptunnan till av hela 37 procent av komposterbara saker.

I Kiruna var det för några år sen stora problem med miljögifter och icke brännbara sopor som hamnade i värmeverket. Sopspioner och informationskampanjer gav resultat. Men nu har läget försämrats litegrann igen, säger informationschef Mats Nilsson.

– Informationsflödet har minskat, bland annat på grund av resursbrist och då kan man se en klar försämring i statistiken. Det blir lite sämre sortering för att vi inte blir ständigt påminda om behovet av att sortera avfallet på ett bra sätt, säger han.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".